ИСТОРИЈАТ ЈУ ОШ "Бранко Радичевић" Бања Лука

ИСТОРИЈАТ

ЈАВНА УСТАНОВА ОСНОВНА ШКОЛА „БРАНКО РАДИЧЕВИЋ“ БАЊА ЛУКА

Радујући се животу и величајући га, пјесник ХIX вијека Бранко Радичевић није ни слутио колики ће значај његово име имати за једну основну школу у бањалучком насељу Старчевица.

Октобра давне 1958. године новосаграђена школа почиње са радом у пет опремљених учионица, са 16 учитеља, наставника и професора, те заједно са 591 учеником улази у једну нову епоху значајну за сам образовно-васпитни рад града Бања Лука. Од 1958. године до 1993. године школа носи име револуционара Есада Миџића, који је својом улогом, прије и у току Другог свјетског рата заслужно проглашен херојем. Према бројности ученика школа достиже свој максимум школске 1984/85. године, када броји 2061 ученика.

Једним освртом на оно што је школа дала у духу успјешности , уочиће се имена глумаца, политичара, професора, као што су: др Миладин Јовановић, професор на Факултету за физичко васпитање, др Бранко Блануша, професор на Електро техничком  факултету, Небојша Зубовић, Душко Мазалица и Слађана Зрнић, глумци Народног позоришта РС, спортисти, Слађана Голић, Слободан Каралић, Синиша Ковачевић, Саша Вујасиновић, Милица Деура, Срђан Мазалица, дипломирани инжињер електротехнике и посланик у Народној скупштини РС и многи други.

Школа и данас наставља са традицијом успјешних и остварених ученика, остварујући запажене резултате и прва мјеста на разним такмичењима и у разним дисциплинама.