Дан матерњег језика

Comments Off on Дан матерњег језика

Дан матерњег језика

Наша школа је и ове године узела учешће у обиљежавању Дана матерњег језика. Овај дан се званично прославља 21. фебруара од 1999. године у свим земљама чланицама УНЕСКА, ради популарисања језичке културне разноликости и мултивингвизма. Истовремено, овај догађај нас увијек наново опомене колико снага једног народа почива у матерњем језику и колика искушења прате његов опстанак, будући да према подацима у свијету годишње одумре око 25 различитих језика, а да су најугроженији управо језици који припадају малобројним заједницама, малим народима.

Имајући све наведено у виду, наши ученици предвођени својим наставницима, водитељима школских секција, веома су се потрудили да богату српску баштину отргну од заборава те да је презентују на нов и оригиналан начин кроз богат школски програм, на који смо ове године посебно поносни.

Будући да једино народ који разумије и поштује своју прошлост може да очекује сигурну будућност, одлучили смо да овогодишњи Дан матерњег језика посветимо великом српском писцу Стевану Сремцу, чије се дјело „Зона Замфирова“ нашло „на даскама школског позоришта“. Уз пријеко потребни оптимизам и хумористичан поглед на свијет Сремчевих јунака те очување живе, звонке и архаичне ријечи, наши ученици, чланови драмске секције успјели су да измаме осмијех на лицима бројних уважених гостију, наставника, родитеља.

Свечаност су употпуниле и пјесме школског хора, а све у духу величања и очувања нашег културног идентитета.

Посебно смо поносни и на овогодишњу изложбу ученичких радова и рукотворина хуманитарног карактера, коју су од свег срца подржали наши гости и својим учешћем помогли некима од нас да остваре најљепши моменат школовања, одлазак на екскурзију.