Међународни дан матерњег језика

Comments Off on Међународни дан матерњег језика

МЕЂУНАРОДНИ ДАН МАТЕРЊЕГ ЈЕЗИКА

 

Међународни дан матерњег језика обиљежава се 21. фебруара у цијелом свијету као дан када се указује на важност и значај очувања и употребе матерњег језика, као једне од најбитнијих обиљежја индивидуалног  и колективног идентитета. Циљ обиљежавања овог дана је промовисање језичке културе, као и  вишејезичности. Дакле, свако има право на употребу матерњег језика, као и  испуњење потребе његовог очувања. Данашња приредба подразумијева промоцију језичког и културног блага српског језика, као и промоцију језичке толеранције и креативности.

Овај дан смо обиљежили на креативан и другачији начин чиме смо жељели да подстакнемо ученике да се укључе у истраживање српског блага и историјата.

 Дан матерњег језика је обиљежен 21. фебруара 2018. године. Наши гости су били министар просвјете и културе Републике Српске, Дане Малешевић, помоћница министра просвјете и културе Републике Српске, Радмила Коцић-Ћућић. Такође, ову пригоду су увеличали и  представници Републичког педагошког завода РС, представници Музеја РС.

У оквиру  културно-јавне дјелатности, Годишњим програмом рада школе планирамо и реализујемо већ 10-ак година, Међународни дан матерњег језика. Том приликом презентујемо  рад секција из тог подручја. Такође, организована је изложба ликовних, литерарних радова, продуката рада етнографске, моделарске секције, те промоција лијепог ћирилићног писма (калиграфска секција). Приликом припремања, организације и реализације Дана матерњег језика, свој допринос дао је Музеј Републике српске „Бесједом о његовању и важности језика“, затим упознавањем посјетилаца са издањем Музеја РС „Народног буквара“, те поклоном школи штампаних паноа из наведеног издања. Такође, ово културно-јавно вече, увеличали су чланови КУД „Веселин Маслеша“. Сарађивали смо и са СПКД „Просвјета“ који су нам овом приликом својим примјерцима најљепших ћириличних рукописа украсили простор школе. Изложба ликовних радова ученика бањалучке Гимназије красила је простор наше школе. Манифестација је била и хуманитарног карактера приликом које  су наши ученици изложили своје ликовне, литерарне радове, продукте рада секција и аукцијском продајом прикупили одређена средства за финансирање школе у природи и екскурзије за одређене ученике.

ЈЕЗИК ЈЕ ЗА СВАКОГ ПОЈЕДИНЦА ОГЛЕДАЛО ОПШТЕ И ОРУЂЕ НАЦИОНАЛНЕ КУЛТУРЕ.

СВАКО ПРЕДСТАВЉАЊЕ БОЉЕГ ЖИВОТА И СВАКИ РАЗВОЈНИ ЦИЉ ИЗРАЖАВАЈУ СЕ ЈЕЗИКОМ!